Разгледайте забележителностите

Екопътека Невястата

Екопътеката е с дължина около 900 метра. Води до едноименната скала Невястата, която е един от символите на Смолян. Пътеката е лесна за откриване тя започва от разклона за манастира „Св. Пантелеймон“. Екопътека „Невястата“ предлага отлични условия за любителите на силни усещания – изкуствена стена за катерене с височина 10.5м маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100м и денивелация от 30м.

Каньона на водопадите

В западната част на град Смолян посока село Мугла се намира една от най-живописните природни забележителности в района на Западните Родопи – „Каньона на водопадите”. Към всеки един от водопадите води напълно обновената едноименна еко пътека, която започва от резерват „Сосковчето” в края на Смолянския квартал „Средок” и е дълга около 6 км. Най-големият от водопадите носи името на митичния певец Орфей и е с височина 68 метра. След изкачване на еко пътеката има панорамна площадка от която се открива невероятна гледка към Смолян и планината.

Пътеката се вие през гората като дървени мостчета прехвърлят Еленска река, ту отдясно, ту отляво, редуват се с кътчета за отдих и места за пикници. Смърчови дървета пък я обграждат, докато тя се провира покрай скални блокове, наречени Редените камъни. Началото на пътеката започва от стария римски мост.

Кулата Снежанка

Със своите 1926 метра надморска височина, тя привлича туристи както зиме, така и лете. Специален асансьор ще Ви изкачи на още близо 100-на метра по-нагоре, докато стигнете върхана кулата, стоящ на 2019 метра. Прекрасна панорамна площадка ще Ви предложи неподозирани гледки и пейзажи. Оттук се открива възможност да видите връх Перелик, Роженската обсерватория, Стойките и село Гела, както и цяло Пампорово със своите писти и лифтове.

Смолянските езера & Орфей

Само на половин час пеш от Студенец и за около 15 минути от връх Снежанка, ще се озовете пред великолепната гледка, която предлагат Орфееви скали. Легендата разказва, че Орфей е черпел вдъхновение от гледките, разкриващи се от скалите, носещи неговото име. Прекрасните звуци, които създавал, съзерцавайки разпръснатите като на длан Смолянски езера в подножието на скалите, меките гънки на родопските върхове карали всички горски обитатели да затаят дъх. Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян.

Червената скала

Наричат я също Голямата стена (1639 м.).. Представлява огромен риолитен блок с височина над сто метра, който се вижда от Смолян – западната част на града, на преден план вдясно под връх Голям Перелик. Произходът на името й също е обвързан с множество легенди, но най-логично е да се приеме, че сутрин, при изгрев, слънцето я обагря в червено. Оттам идва и наименованието й. Често срещана гледка в района на Червената скала са стадата диви кози, спокойно пасящи по непристъпните склонове.

Гарга дере

Любителите на екстремния туризъм и търсачите на силни усещания трябва да се впуснат в приключението Гарга дере. Едно от изпитанията там е 140 м метален път, изграден с железни стъпала в скалата. Тук се предлага и друго екстремно преживяване – спускане по алпийски тролей, представляващ въжена линия между двата бряга на река Еленска, на височина 20 м над водната повърхност. На 100 метра от левия скат се стига до входа на водната пещера „Голубовица” 2 с подземни езера и поток. Голубовица представлява система от 4 пещери генетично и морфоложки свързани помежду си.

Връх Голям Перелик

Връх Голям Перелик е най-високият връх в Родопите (2191 м.). Намира се на 19 км западно от град Смолян. Върхът е леснодостъпен и до подножието му се стига по пътя към хижа Перелик, но до самият връх не може да се стигне, тъй като там има разположена военна база на Българската армия. В близост до връх Перелик и хижа Перелик се намира, така наречената Меча къща, където ежегодно на открито се провежда известния в района джаз фестивал – Джулай джаз.

Буйновско ждрело

Буйновското ждрело е най-дългото ждрело в България. Намира се между селата Ягодина и Тешел. Образувано е от рушащото действие на Буйновската река, която с течение на времето е издълбала мраморните пластове и е създала един внушителен по размери природен феномен. Цялата местност е с много добре развит карст – само в землището на село Ягодина има 36 пещери, най – известна от които е благоустроената Ягодинска пещера. Близо до нея се намира красивата Санчова дупка, в нея могат да се видят много интересни синтрови езера, пълни с пещерни бисери.

НАО Рожен

Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя е открита през март 1981 г. и е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките (БАН). Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи. Комплексът се състои от няколко сгради – кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис “Св. Дух”. Географските координати на обсерваторията са: 41° 41? 35? Северна ширина; 24° 44? 38? Източна дължина

Планетариум Смолян

На 6 септември 1975г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите 38 години той е посетен от над 2 650 000 души. За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми, музикални и поетични, допълват многообразието от звездни спектакли.

Момчилова крепост

Момчилова крепост се намира на около 16 км от Смолян в посока кв. Устово – Мадан. След Подвис свивате вляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново вляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемния център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фото-изложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани.

Google

4.6/5

booking.com

8.6/10

tripadvisor.com

4.5/5


Резервации хотел:
Отдел резервации: 0888 774 464
Отдел резервации: 0887 001 650
Рецепция:  0898 686 855
Ресторант: 0885 173 818

e-mail за резервации:
hotel@mountainlake-bg.com

e-mail за събития и мероприятия: event@mountainlake-bg.com

GPS координати:
41.614820, 24.667960

Facebook страница:
facebook.com/ezeratabg

© Всички права запазени 2023 Комплекс Маунтин Лейк. Политика за личните данни. Разработен от DesignMyWeb.biz